Περί φόρων και στάσης απέναντι στο κράτος

      Κάποια φορά μου μήνυσε ο γέροντας να κατέβω στο κελί του. Πήγα χαρούμενος που θα τον έβλεπα. Είχε κέφια, με κέρασε, και έκανε πολλά αστεία. Μετά μου είπε το λόγο που με φώναξε.
          Πάρε αυτό το γράμμα να το πάς στο μοναστήρι, στη Σουρωτή, μου ‘δωσε το γράμμα,…. Περίμενε να φέρω και …… γραμματόσημο!
          Γέλασα! Το πήρα για αστείο! Αφού θα το πήγαινα εγώ προσωπικά, τι χρειαζόταν το γραμματόσημο; Γέλασε και ο γέροντας και συνέχισε τα αστεία. Έφερε το γραμματόσημο και το κόλλησε ηχηρά πάνω στο γράμμα, ενώ συνέχισε να λέει διάφορες έξυπνες παρατηρήσεις που με έκανα να σκάω στα γέλια.
          Αφού γελάσαμε και χαρήκαμε, ο γέροντας σοβαρεύτηκε και μου είπε:
-Σοβαρά το έβαλα το γραμματόσημο.
Τον κοίταξα με απορία και συνέχισε.
-Ναι, σοβαρά…. Για να μήν αδικήσω!
-Ποιόν ν’ αδικήσετε γέροντα;
- Το κράτος! Κανονικά έπρεπε να το στείλω με το ταχυδρομείο, να πληρώσω και να πάρει το κράτος το φόρο. Τώρα έτσι χωρίς γραμματόσημο, θα έκλεβα το φόρο από το κράτος!
- Μα γέροντα… εδώ οι άλλοι κλέβουν τα πεντοχίλιαρα με τα πάμπερς! Εσείς για ένα γραμματόσημο σκάτε;
- Δεν έχει σημασία….. Επειδή ο άλλος είναι κλέφτης, να γίνω και εγώ;… Δηλαδή, επειδή ο άλλος είναι φονιάς, να σκοτώσω; Δεν πάει έτσι το πράμα.
          Μα, γέροντα, εδώ όλοι κοιτάνε να κλέψουν το κράτος, τα χρήματα που μαζεύουν από τους φόρους… Έρχονται οι πλούσιοι, δήθεν ότι θα κάνουν κάποιο εργοστάσιο ή άλλη δουλειά, παίρνουν << επιδότηση>> απο το κράτος, δηλαδή τα χρήματα που μαζεύονται από τους φόρους, και μετά με διάφορους τρόπους τα τρώνε>>.
          Βγάζουν μετά τα χρήματα στις τράπεζες του εξωτερικού, αγοράζουν διαμερίσματα στη Γενεύη, στο Παρίσι… Αυτό κάνουν οι πλούσιοι, οι πολιτικοί…  όλοι που προσπαθούν να πάρουν κάποιο αξίωμα… Γιατί να πληρώνουμε φόρους; Για να τα κλέβουν αυτοί;
          Αυτοί που κάνουν αυτά τα πράγματα είναι οι  χειρότεροι Έλληνες. Γι’ αυτό προσεύχομαι << να έρθει ένας αέρας>>. Να τους σηκώσει όλους αυτούς, πολιτικούς κ.λ.π. και να έρθουν άλλοι στα πράγματα…πιό τίμιοι. Εντάξει, να κάνει και ο πολιτικός μιά βίλλα, δε βαριέσαι….ας κάνει!... ΑΛΛΑ να ενδοιαφερθεί και για τον τόπο, για την ΠΑΤΡΙΔΑ… να κάνει κάτι για το γενικό καλό…
          Οι σημερινοί μόνο για το συμφέρον τους νοιάζονται… Αδιαφορούν τελείως για το γενικό καλό, για την Πατρίδα, για το Κράτος!
Πα! Πα!Πα! Κατάντια!
          Παλιά υπήρχε και φιλότιμο. Προσπαθούσε ο άλλος που έπαιρνε ένα αξίωμα, να κάνει κάτι! Με ψήφισαν, σου λέει, με εμπιστεύθηκαν! Πολλοί μάλιστα έβαζαν και από την τσέπη τους, για να γίνει κάτι καλό στο χωριό ή στην Πατρίδα… στο κράτος.
          Η Πατρίδα είναι σαν μεγάλη μάννα. Σκεπάζει με τις φτερούγες της όλους τους Έλληνες, να μπορούν να δουλεύουν, να ζούν ήσυχα, να λατρεύουν το Θεό τους! Για σκέψου νάταν εδώ οι Τούρκοι; Να πηγαίνεις το πρωϊ στη δουλειά, στο χωράφι κι να μην ξέρεις, άν θα γυρίσεις ζωντανός! Να δουλεύεις και να ’ρχονται με το ζόρι να πάρουν τους κόπους σου… ή τη γυναίκα ή το παιδί σου. Τα περάσαμε αυτά εμείς οι Έλληνες.
          Ενώ τώρα υπάρχει το Ελληνικό κράτος και σκεπάζει τον καθένα με τις φτερούγες του και αισθάνεται ασφάλεια.
          Αυτό το κράτος όλοι το πολεμάνε!! Βάλθηκαν να το καταστρέψουν!!... Ο καθένας με τον τρόπο του… άλλος να μην πληρώνει φόρο… άλλος να μην κάνει καλά τη δουλειά του, την υπηρεσία του, να μη δουλεύει  καλά τη δουλειά του, την υπηρεσία του, να μή δουλεύει καλά η κρατική μηχανή, να πάει πίσω το εμπόριο, η οικονομία, όλα! Θέλουν να καταστρέψουν το Ελληνικό κράτος! Μασόνοι αυτοί που είπες εσύ και οι άλλοι πολλοί.
          Αν δεν το στηρίξουμε και εμείς αυτό το κράτος ποιός θα το στηρίξει;
          Καλά, γέροντα…. εμείς  να πληρώνουμε τους φόρους, για να τους <<φάνε>> οι άλλοι;
          Εμείς να κάνουμε το σωστό. Να κάνουμε το καθήκον μας…. Απο κει και πέρα άλλος έχει την ευθύνη.
Πηγή: Ο πατήρ Παϊσιος μου είπε……. (Αθανάσιος Ρακοβαλής).

         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε η ανάρτηση;