Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

        
                                                              Του Πρωτ. Ζαχαρία Χαριτάκη


           Διανύουμε μία ακόμα περίοδο νηστείας που η Αγία μας Εκκλησία έχει καθιερώσει. Την νηστεία των Αγίων Αποστόλων, της οποίας η χρονική διάρκεια δεν είναι σταθερή επειδή εξαρτάται από την εορτή του Πάσχα. Ξεκινά την Δευτέρα μετά την εορτή των Αγίων Πάντων και τελειώνει πάντα την παραμονή της εορτής των Αγίων πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, δηλαδή στις 28 Ιουνίου.
          Η νηστεία αυτή δεν ξεπερνά ποτέ τις 30 ημέρες ενώ μπορεί αν το Πάσχα εορτάζεται από 5 εως 8 Μαϊου να μην έχομε καθόλου. Την νηστίσιμη αυτή περίοδο δεν καταλύουμε κρέας, γαλακτερά και αυγά, ενώ επιτρέπεται η κατάλυση ιχθύος εκτός Τετάρτης και Παρασκευής. Κατά την εορτή του Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου στις 24 Ιουνίου καταλύεται ψάρι όποια μέρα κι αν πέσει.
          Αναφορά στην νηστεία των Αγίων Αποστόλων γίνεται στο βιβλίο των Αποστολικών Διαταγών γύρω στο 407 :
<< Μετά ουν το εορτάσαι υμάς την πεντηκοστήν εορτάσατε μίαν εβδομάδα και μετ’ εκείνην νηστεύσατε μίαν, δίκαιον γαρ και ευφρανθήναι επί τη εκ Θεού δωρεά και νηστεύσαι μετά την άνεσιν>>.

          Δυστυχώς όμως αγαπητοί μου λίγοι τηρούν την νηστεία αυτή και πολλοί είναι εκείνοι που την υποτιμούν. Η νηστεία αυτή δεν βρέθηκε τυχαία, έχει ένα σκοπό να προετοιμάσει εμάς τους Χριστιανούς για την μεγάλη εορτή των Αγίων Αποστόλων. Ας προσπαθήσουμε να νηστεύσουμε την περίοδο αυτή. Να Προετοιμασθούμε. Να Εξομολογηθούμε. Να Κοινωνήσουμε. Και με τον τρόπο αυτό να ανέβουμε Πνευματικά αλλά και να ευχαριστήσουμε τους Αγίους Αποστόλους για όλα όσα παρέδωσαν σε μας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε η ανάρτηση;